Με ποιο τέχνασμα απελευθερώθηκε η Καβάλα το 1913.

Η Καβάλα απελευθερώθηκε με το εξής κόλπο: Οι Βούλγαροι νόμιζαν ότι θα κάνουμε απόβαση.Έτσι  έφυγαν άτακτα και μας άφησαν ήσυχους.
Έτσι απελευθερώθηκε η όμορφη Καβάλα.

ομάδα 1 (Άννα,Αλέξανδρος)

****************************

Το τέχνασμα ήταν το εξής:
Πολεμικά πλοία από την Θεσ\νίκη άρχισαν να ανταλλάσσουν σήματα με το στόλο της Θάσου κι έδωσαν την εντύπωση της απόβασης. Στο μεταξύ δύο
άλλα πολεμικά πλοία δέχτηκαν στο Στρυμόνα την επίθεση μιας βουλγαρικής πυροβολαρχίας και με τις οβίδες που έριξαν ανέφλεξαν μια γειτονική πυριτιδαποθήκη.Βάση αυτών των γεγονότων οι Βούλγαροι νόμισαν ότι οι Έλληνες θα κάνουν απόβαση  και φοβισμένοι έφυγαν απο την Καβάλα

ομάδα3 (Κατερίνα,Δωροθεα)

**********************

Το τέχνασμα έγινε ως εξής :Οι Έλληνες υποτ’ιθεται ότι ετοίμαζαν  απόβαση και οι Βούλγαροι με τη σκέψη και μόνο τρόμαξαν και έφυγαν από την πόλη. Έγινε μια μάχη στον ποταμό Στρυμόνα και πέταξαν βόμβες στην πυριτιδαποθήκη. Έτσι ανατινάχτηκε πυριτιδαποθήκη και προκάλεσε αναστάτωση. Έτσι 2000 Βούλγαροι στρατιώτες έφυγαν από την πόλη με άτακρο τρόπο.

ομάδα 4 (Αλέξανδρος, Γιάννης)

************************

Η απελευθέρωση έγινε με το εξής τέχνασμα.
Παραγγήλαν 5 οπλιταγωγά από τη Θεσσαλονίκη.
Αυτά συνοδευόμενα από το θωρηκτό “Ύδρα” άρχισαν να ανταλλάσσουν σήματα με το στόλο της Θάσου κι έδωσαν την εντύπωση της απόβασης.
Ο βομβαρδισμός αυτός και η ανάφλεξη της πυριτιδαποθήκης( στο Στρυμόνα) διασκόρπισαν ένα απόσπασμα 500 ανδρών και προξένησαν σύγχυση στη βουλγαρική φρουρά της Καβάλας.
Στο μεταξύ τα αντιτορπιλικά “Λόγχη” και “Λέων”, που δέχτηκαν στο Στρυμόνα την επίθεση μιας βουλγαρικής πυροβολαρχίας, με τις οβίδες που έριξαν μια γειτονική πυριτιδαποθήκη της πυροβολαρχίας.

Oμάδα 5 ( Αλέξανδρος Καπετάνιος,Αντώνης Τζάρα )

*****************

Στην αρχή οι Καβαλιώτες αγκυροβόλησαν στην Θάσο.Παράγγελαν 5 οπλιταγωγά συνοδευομένα απο το θωρηκτό “Ύδρα”.Άρχισαν να ανταλλάσσουν σήματα με το στόλο της Θάσου κι αποβηβάστικαν.Ο Βουλγαρικός στράτος επιτέθηκε στα αντιτορπιλικά “Λόγχη” και “Λέων” στο ποταμό Στρυμόνα.Οι οβίδες χτύπησαν
μια γειτονική πυριτιδαποθήκη

Ομαδα 6 (Κωνσταντίνος,Τριαντάφυλλος)

********************

Η πρωτεύουσα των Καπνεργατών απελευθερώθηκε το 1913 από τους Βούλγαρους με τον εξής τρόπο:Ο ελληνικός  στόλος αντάλλαξε  σήματα Οι Βούλγαροι νόμιζαν ότι θα τους επιτεθούν και για αυτό το έβαλαν στα πόδια.

ομάδα 8(Αριστοτέλης,Παύλος)

*****************

Οι Καβαλιώτες για να απελευθερωθούν από τους Βουλγαρους εφάρμωσαν το εξής τέχνασμα ; παραγγέλθηκαν να ‘ρθουν από τη Θεσ/νίκη 5 οπλιταγωγά. . Αυτά συνοδευόμενα από το θωρηκτό “Ύδρα” άρχισαν να ανταλλάσσουν σήματα με το στόλο της Θάσου κι έδωσαν την εντύπωση της απόβασης. . Στο μεταξύ τα αντιτορπιλικά “Λόγχη” και “Λέων”, που δέχτηκαν στο Στρυμόνα την επίθεση μιας βουλγαρικής πυροβολαρχίας, με τις οβίδες που έριξαν ανέφλεξαν μια γειτονική πυριτιδαποθήκη της πυροβολαρχίας , προκαλώντας σύγχιση στους Βούλγαρους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι προβολείς των μεταγωγικών εξερευνούσαν την παραλία σαν να ζητούσαν σημείο απόβασης. Οι Βούλγαροι φοβισμένοι ερευνούσαν κι αυτοί τον ορίζοντα με τη βοήθεια προβολέα. Ύστερα όλα επανήλθαν στη σκιά. Πάνω από 2000 Βούλγαροι εγκατέλειψαν άτακτα την πόλη.

ομάδα 9 (Δέσποινα,Ευγενία)

**************

Η έρευνα μας στηρίχθηκε στο βιβλίο του Κ.Χιόνη “

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

τοπική ιστορία (πηγές)

εικόνες για ιππότες

https://www.google.com/search?q=%CE%B9%CF%80%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82&client=aff-maxthon-maxthon4&channel=t2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Kcq0Uc22EYbMhAfI7YCoCg&ved=0CEwQsAQ&biw=1234&bih=889

πληροφορίες
http://www.e-telescope.gr/el/history-and-archaeology/140-knights

**************************************************************************
το κάστρο της Καβάλας
φωτογραφίες

http://www.castle-kavala.gr/

πληροφορίες

http://synnefaoneira.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4136.html

http://www.exploringbyzantium.gr/EKBMM/Page?name=monument&lang=gr&id=6&sub=15&sub2=16&template=accessible

http://kavala-gv.blogspot.gr/2011/12/blog-post.html (1ο μέρος)

***************************************************************
ιστορία της Καβάλας, Χιόνης
http://kavala-gv.blogspot.gr/2011/12/blog-post.html (το τέχνασμα )